Bizi Takip Edin!

FİLTRE KAHVE MAKİNESİ İÇİN EN UYGUN KAHVE HANGİSİDİR?

Bir fincan kahvenin tadına sonuna kadar varabilmek için iyi bir filtre kahve makinesi seçimi yapmak ve bu makineye uygun kahve türünü seçmek gerekiyor. Peki ama elinizdeki kahve makinesine göre hangi kahve türünü seçeceksiniz?

Endişelenmeyin!

Bu yazıyı sonuna kadar okuduktan sonra kolaylıkla karar verebileceksiniz.

Başlıklar

Kolombiya Kahve Çekirdeği

Dünya genelinde filtre kahve için en çok tercih edilen çekirdekler Kolombiya ülkesinde yetiştirilir. Bu kahve çekirdeğinin bu kadar lezzetli olmasının nedeni, baskın lezzet notalarına sahip olması ve yetişme koşullarıdır. Yumuşak bir içime ve orta asidite oranına sahiptir. Yani bu kahve çekirdeği kahveye özel bir tat katar.

Arabica kahveleri gibi sert bir içime yoktur.

Etiyopya Kahve Çekirdeği

Aslında kahve denilince akla ilk Etiyopya bölgesi gelir. Kahvenin anavatanı sayılır. Coğrafi özellikleri ve toprak yapısından dolayı burada yetişen kahveler, hafif meyveli ve narenciye tadında olur.

Etiyopya kahve çekirdekleri; şuruplu bir gövdeye, parlak asit ve meyve tatlarına ve kakao tatlarına sahiptir.

Etiyopya kahve çekirdekleri, kahvenin atası olan hala heirloom tohumlarından elde edilir.

Filtre kahve makinesi için ideal bir yapıya sahiptir.

Kenya Kahve Çekirdekleri

Afrika kahve çekirdekleri arasında belki de en güçlü aromaya sahip kahve çekirdekleridir. Kenya kahve çekirdekleri; işleme yöntemi, yüksek asit oranı ve yetişme bölgesine göre güçlü bir aroma tadına sahiptir. Çiçek ve meyve tatlarına sahiptir.

Bir fincanı bile gün boyunca enerjik kalmanız için yeterli olacaktır.

Sumatra Kahve Çekirdeği

Endonezya ülkesinin Sumatra adasında yetişen kahve çekirdekleri, Asya ve Pasifik kuşağında yetişen kahve çekirdekleri arasında belki de en iyisidir. Kahve makinesi için ideal özellikleri bünyesinde barındırır.

Eğer düşük asitlik oranına sahip kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız, kesinlikle Sumatra kahve çekirdeklerini tercih etmelisiniz.

Peru Kahve Çekirdeği

Az asitli, pürüzsüz, tatlı ve orta gövdeli bir içime sahiptir. Hoş bir aromaya sahiptir. İçimi oldukça kolaydır. Kahve içmeyi sevmeyenlerin bile bu kahve çekirdeğine bayıldıkları söylenir.

Peru ülkesinin yüksek rakımlı topraklarında yetişir. Çikolata ve çiçek kokularına sahiptir.

Arabica Kahve Çekirdeği

Dünyada en çok üretilen kahve çekirdeğidir. Dünya üretiminin %75’ini oluşturur. Üretim alanı yaygın olduğundan dolayı birçok yerde yetiştirilebilir. Arabica kahve çekirdekleri yaygın olarak; Doğu Afrika, Latin Amerika, Hindistan ve Endonezya ülkelerinde 600 metreden yüksek olan alanlarda yetiştirilir.

Meyve ve baharatların aromalarından kolay etkilendiği için ayrı ve özel bir alanda yetiştirilir.

Yetiştirilmesi oldukça zordur. Yoğun ilaçlama, sulama ve bakım gerektirir.

Robusta Kahve Çekirdeği

Dünyanın ikinci en iyi ve üretimi yaygın olan kahve çekirdeği türüdür. Filtre kahveye uygun kahve çekirdeği desek yeridir.

Ayrıca filtre kahve makinesi için ideal bir seçimdir. En büyük özelliği en zorlu koşullara karşı bile dayanıklı olmasıdır. Lezzetli ve aroması güçlüdür. Yumuşak bir içime sahiptir.

Kafein oranı Arabica kahve çekirdeğinin 1.5 katıdır. Dolayısıyla daha güçlü bir yapıya sahiptir. Arabica kahveden daha fazla enerji verdiğini söyleyebiliriz.

Liberica Kahve Çekirdeği

Dünya genelinde az bilinen kahve çekirdeğidir. Lezzet olarak diğer kahve türlerine oranla daha yavandır. Filipinlerin kısıtlı bir alanında yetiştirilir. Diğer kahve çekirdeklerine göre daha iri tanelere sahiptir.

Yine de filtre kahve makinesi için alternatif bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.

Excelsa Kahve Çekirdeği

Liberica kahve çekirdeğinin bir alt türüdür. Ancak Liberica kahve türünden farklıdır. Genel olarak Güneydoğu Asya’da yetiştirilir. Aroması oldukça yoğundur. Diğer kahve türleriyle harman yapılarak tüketilir. Daha doğrusu diğer kahve türlerinin aromasını güçlendirmek için kullanılır.

Etiyopya, Kolombiya, Vietnam, Brezilya, Honduras ve Guatemala gibi ülkelerde yetiştirilir.

Sadece Kahve Çekirdeği Yetmez!

Bu yazıda sizlere tanıttığımız kahve çekirdeği türlerinin öğütülmesi, kavrulması ve demleme yöntemleri, aslında kahvenin asıl potansiyelini ortaya çıkaran unsurlardır.

Çok ince öğütülen kahvenin aroması daha güçlü olur. Kararında kavrulan kahve çekirdekleri daha lezzetli olur. Harman yapılan kahvenin aroması daha iyidir. Su ve kahve oranı kahvenin tadını belirleyen en büyük unsurdur.

Filtre kahve makinesi kullanılarak demlenen kahveler daha lezzetli olurlar. Yine de cezve ve French Press kullanılarak, yani damıtılarak hazırlanan kahveler de lezzetlidir.

Umarız bu yazımızdan keyif almışsınızdır. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Scroll to Top

HEMEN İLETİŞİME GEÇİN!